Whitepaper - risicovolle stoffen in het MKB, een veilige weg naar beheer
Het whitepaper, die Bakker Arbo Advies heeft geschreven in opdracht van Toxic, is gepubliceerd:
Beheer risicovolle stoffen in het MKB met praktische tools en slimme strategieën.
Deze whitepaper biedt richtlijnen voor bedrijven die niet weten waar
te beginnen met het veilig beheren van gevaarlijke stoffen.
Stof tot nadenken - Blootstelling aan houtstof én de verschillen tussen hardhout en andere houtsoorten
Hout wordt doorgaans ingedeeld in twee hoofdgroepen: hardhout en zachthout. Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: het belangrijkste onderscheid tussen deze twee soorten hout komt voort uit de botanische oorsprong van de bomen waaruit ze afkomstig zijn, en niet zozeer uit de hardheid van het hout zelf.
In Nederland worden naar schatting zo'n 740.000 werknemers blootgesteld aan houtstof. Bij de bewerking van hout kunnen gezondheidsrisico's ontstaan, vooral door het vrijkomen van het houtstof. Wanneer werknemers houtstof inademen, kan het zich ophopen in de neus, keel en luchtwegen. Deze blootstelling kan ademhalingsproblemen veroorzaken, evenals oogirritatie en huidziekten. Langdurige blootstelling aan houtstof kan zelfs leiden tot kanker.
Volgens de Nederlandse regelgeving, zoals beschreven in de Staatscourant en de Arboregeling bijlage 13, worden bepaalde houtsoorten en houtstoffen als kankerverwekkend geclassificeerd. Dit betekent dat bedrijven en werknemers die met deze materialen werken, extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen om blootstelling te verminderen. Werknemers in de houtindustrie zullen dus maatregelen moeten nemen om houtstof blootstelling te minimaliseren vanwege de ernstige gezondheidsrisico's. Om de blootstelling aan houtstof te kunnen beoordelen, dienen metingen te worden verricht.
Vele soorten hout bevat daadwerkelijk hardhout! Neem gerust contact op voor meer informatie.